Wie Petra is…..

Petra

Steeds weer raak ik gefascineerd over de vraag waarom iemand iets doet wat die doet, terwijl het vaak niet efficiënt of effectief is. Ik noem dat dan het magisch handelen, ook al wil je het eigenlijk anders doen en het niet lukt. Vaak ligt er verlies onder. Door inzicht in je eigen handelen en de oorsprong er van, kan je je magisch handelen doorbreken en je eigen nieuwe, volwassen weg gaan belopen. Dit gaat niet snel. Dat betekent dat ik werk vanuit de vertraging; werken niet vanuit symptoombestrijding, maar werken vanuit de oorsprong. De oorsprong waar het magisch handelen vaak is ontstaan.

Naast rouwtherapeute en coach ben ik supervisor en trainer en werk ik vanuit mijn eigen praktijk. Ik word geraakt  als ik mag werken mét mensen. Geraakt in het bijzonder door jongeren in de knel, die zo hard op weg naar volwassenheid zijn én volwassenen met uitgestelde rouw.
Ik verbind me met de méns: kinderen, jongeren en volwassenen en werk vanuit de hulpvraag en de context van de hulpvrager. Recente -, uitgestelde rouw, levens-  en groeivragen hebben mijn aandacht.
Ik werk ervaringsgericht: ‘alleen’ praten is vaak niet voldoende, maar zelf ervaren wat er werkelijk speelt, is mijn overtuiging. Het gaan herkennen van patronen die vaak goed geholpen hebben, maar nu een belemmering vormen om het leven vol te leven: van overleven naar leven…..
Als trainer verbind ik me met iedere deelnemer van de groep en de groep en laat o.a. de synergie haar werk doen. In mijn workshops/trainingen ga ik samen met de deelnemers op pad en laat ik  hen zelf ervaren wat er werkelijk speelt: van hoofd naar lijf.

Ik ken verliezen en de daarbij behorende rouw van binnenuit. Als pasgeborene ging ik voor 3 maanden uit huis; mijn moeder kon de zorg aan mij niet geven en vertrouwde mij toe aan een liefdevolle vrouw in de straat. Toen werd ik al geconfronteerd met een lichamelijk zieke moeder en heb ik, twee weken oud, het weg gaan bij mijn moeder al in mijn lijf opgeslagen. Mijn vader, die veel voor het gezin zorgde, overleed toen ik 13 was. Ik verloor niet alleen mijn vader, maar ook mijn verzorger.
Ik leefde ogenschijnlijk normaal verder; hard werken, alles goed voorbereiden, onder controle houden, op de barricade staan en de clown uithangen zorgden ervoor dat iedereen dacht dat het goed ging met mij. Over mijn vader werd niet meer gesproken. Op 26 jarige leeftijd overleed mijn moeder.
Pas toen ik door mijn werk als rouwbegeleider met rouw in aanraking kwam, werd ik me bewust van mijn eigen (gestolde) rouw. In therapie  realiseerde ik me dat mijn houding (lees: overlevingsstrategieën/ patronen) vooral te maken hadden met het vroegste verlies. De gebeurtenissen zijn voor mij een traumatische ervaringen geweest. 

Dit helingsproces in mezelf is voor mij de inspiratiebron om met mensen te werken die een ingrijpend verlies hebben meegemaakt. Het kan een verlies zijn door dood, een verlies door echtscheiding, een verlies van lichaamsfunctie, een verlies van werk, verlies van vitaliteit, het verlies van (geboorte)land en/of verlies dat zich heeft gestapeld…….

Ieder verlies dat en / of ieder vraag die té groot is om alleen te dragen.

Petra: “Ik leef het leven zo vol mogelijk. Bij dat een zo’n vol mogelijk leven leiden, hoort ook afscheid nemen en dus ook rouwen. Hoe pijnlijk het ook is. Het leven rond maken zodat er weer ruimte komt voor nieuw leven… “
“Het hart open naar mezelf en naar de ander, maakt het werken met mensen zo mooi; in verbinding. Het hierin laten ontdekken van ieders kwaliteiten en valkuilen en deze ook inzetten, maakt ieder individu eigenaar van zijn eigen leer/ontwikkelproces.“

Na 20 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, werk ik sinds januari 2010 binnen mijn eigen praktijk delichtkracht’ als rouwtherapeute, coach, trainer en supervisor waar ik kinderen, jongeren en volwassenen begeleid die op enigerlei wijze te maken hebben met een vorm van verlies of een leer(werk)vraag hebben.

Ik ben nauw verbonden als trainer aan het Expertise centrum ‘Omgaan met Verlies’ van Riet Fiddelaers en werk als supervisor en lid examencommissie van ‘opleidingen Land van Rouw’ van Sabine Noten.

gerelateerde studies (post HBO):
2007-2009 2-jarige opl. ‘contextuele begeleiding’ bij Orthoconsult, Wim v Mulligem, Esch
2009-2011 2-jarige opl. ‘rouwtherapeute’ bij opleidingen ‘Land van Rouw’, Nijmegen
2012-2013 1-jarige opl. ‘coachopleiding’ Weisfelt&Partners, Piet&Mary Weisfelt, Jisp
2014-2015 1-jarige vervolgopleiding ‘werken met gestolde rouw’  ‘Land van Rouw’ Nijmegen
2015  leergang 4 mnd  traumabegeleiding ‘Traumatraining’  Gwen Timmer Utrecht                                                                                                           2017   opleiding ‘systemisch werken’ bij Phoenix opleidingen Utrecht                                                                                                                                         2017-2018  leergang 5 mnd  traumabegeleiding ‘In wezen ben je heel gebleven’ Gwen Timmer Utrecht                                                                                                                                     2017-2018 leergang 6 mnd ‘opstellingen en trauma’ bij Gwen Timmer Utrecht                                                                                                                        2018-2019 1-jarige opleiding PSBK  E.E.N. Instituut Panheel

gerelateerde nascholingen o.a.:
2006  Gedeeld Verdriet Jongeren, Exp. centrum Omgaan met Verlies, Riet Fiddelaers Heeze
2009 ‘Autisme en rouw’, In de wolken, Riet Fiddelaers / Martine Delfos, Heeze
2010 ‘Psychopathologie in de school’, Ortho consult, Wil v Mulligem, Esch
2010 ‘Provocatieve begeleiding’, Ortho consult, Jan Ruigrok, Esch
2011 ‘Luisteren naar het fluisteren’ René Maas/opleidingen Land van Rouw, Nijmegen
2014 Gedeeld Verdriet Kinderen, Expertise centrum Omgaan Met Verlies, Heeze
2014 ‘Altijd aardig blijven’ Weisfelt&Partners, Piet en Mary Weisfelt, Jisp
2014 ‘Verlies in beeld’, Expertise centrum Omgaan met Verlies, Heeze
2016 ‘Hechting als bron’ praktijk Parabel Gwen Timmer Utrecht                                                                                                                                                   2017 en 2018 seminars 2x 3dg ‘Trauma en opstellingen’ Franz Ruppert                                                                                                                   2017 masterclass ‘Hechting’ Riet Fiddelaers-Jaspers                                                                                                                                                                                    2017 Opstellingen en trauma Vivian Broughton Utrecht                                                                                                                                                                   2018 2 dg Systemische werken Wibe Veenbaas                                                                                                                                                                                  2018 Masterclass ‘De zingende ziel’ Jan Kortie                                                                                                                                                                                   2018 Burn out en trauma Interakt Tiel                                                                                                                                                                                                 2018 Masterclass ‘traumatische rouw’ Riet Fiddelaers-Jaspers                                                                                                                                                      2019 ‘Depressiviteit en suïcidaliteit bij jongeren’ Stanneke v Lunteren                                                                                                                                                                           2019 Feedbacktraining Nicoline vd Heijden